Merhaba sevgili çocuklar, saygıdeğer öğretmenler ve anne-babalar. Öğrencilerimiz için özenle hazırladığımız bu montessori eğitimi ve etkinlerinin yanısıra el göz koordinasyonu becerilerini geliştirebilecekleri aktiviteleri sıraladık. Eğer siz de öğrenci veya çocuğunuz için sosyal etkinlikler yönetmeliğine uygun ve algı yönlerinin gelişmesi için oyun, aktivite, etkinlik ve origami gibi egzersizler arıyorsanız aşağıdaki listede tam 24 eğlencelik sizi belkiyor. Anaokulu, kreş, okul öncesi ve ilkokul eğitimine destek için.
1- Patatesten Kafa ve Patates Baskısı Yapma Etkinklikleri (Okul Öncesi)
- Patatesten kafa yapmak için, önce büyükçe ve düzgünce bir patates alıp iyice temizlemeniz gerekiyor.
- Oyun hamuruyla burun, ağız ve kulaklarını, eski bir temizlik teli ile saçlarını, keçe ile de kaş, göz, sakal ve bıyıklarını yapabilir, bunları patates üzerinde tutturmak için ise kısa kürdanlar kullanabilirsiniz.
- Patates baskısı yapmak için ise patatesi uzunlamasına kesmeniz gerekiyor.
- Keçeli kalemle çizeceğimiz resimleri bıçağımızla oyabilir ve hatta ismimizi yazabiliriz.
- Yazı yazarken harfleri tersten yazmanız gerekiyor ki kağıda bastığınızda düz bir şekilde okunsun.
- Patatesimizi, yoğun hazırlanmış zamklı boyaya batırıp kağıda basarsak, oyduğumuz resmin veya harflerin kağıda çıktığını görürüz.
2- Çocuk Resim ve Hayal Aktivitesi (Boya Oyunu)
-
Bir resim kağıdını ortadan ikiye katladıktan sonra açalım. Farklı renklerde sulu boyayı kağıdın her tarafına öbek öbek sürelim.
-
Kağıdı tekrar kapatarak, boyanın her tarafa iyice dağılmasını sağlayalım. Açtığımız kağıt üzerinde bir sürü değişik renk ve desenler göreceğiz.
-
Boya kuruduktan sonra çocuğumuza, bu desenler içinde neler gördüğünü soralım. Kim bilir hayal dünyası ona neler hatırlatacaktır.
-
Görüyorum dediği her şeyi kalemle çizelim. Bir insan yüzü mü görüyor, yoksa değişik hayvanlar mı? Belki de ayak izleri görüyordur.
-
Bu renkli yüzeyde doğadaki her şeyi, ama her şeyi görebilir. Kırmızı gökyüzünü, yeşil bulutları, mor pastaları, mavi güneşleri… Biz yeter ki, onların hayal gücünü ateşleyebilelim.
3- Ailemizin Arma veya Flamasını Yapalım #Aktivite
Çocuğunuzla birlikte, ailenize ait özel bir arma yapmaya ne dersiniz? Öğretmen rehberliğinde sınıf arması da yapılabilir.
- Arma örneklerini inceleyerek ve ihtiyaç duyacağınız kağıt, mum boya, keçeli kalem ve diğer boyaları temin ederek işe başlayabilirsiniz. Armalarda genellikle kullanılan kalkan şeklini çizmek için yuvarlak nesnelere ihtiyacınız olacaktır. Aile ya da sınıf flamasının yapılması hiç de yabana atılacak bir fikir değil.
- Bunun için de, bir parça beyaz kumaşa (eski yastık kılıfı da olabilir), kumaş boyasına, tahta sopa veya mukavva ruloya ihtiyaç duyacaksınız.
- Küçük çocuklar biraz aceleci davranabilirler, onlara rehberlik eden kişi kağıdın üzerine önce bir taslak çizilmesi gerektiğini iyice anlatıp yardımcı olmalı.
- Boya kuruduktan sonra kumaşı tahta sopaya sarıp zımbalamak. Bu flama her tür aile toplantılarında veya diğer etkinliklerde kullanabilirsiniz.
4- Kağıt Uçak Yapma Etkinliği (Origami Sanatı)
1 Defter kağıdından daha kalın bir dosya kağıdını uzunlamasına iyice katlayalım.
2 Daha sonra açıp, bu kez de dar kenarlarından birisinin köşelerini kat çizgisinde birleşecek biçimde içe doğru katlayalım.
3 Bu katlama ile oluşan yeni köşeleri, içe doğru orta çizgide buluşacak şekilde tekrar katlayalım.
4 Şimdi de kâğıdın diğer dar kenarına geçelim. Ortadaki katlama çizgisi kâğıdımızı iki eşit parçaya bölmüştü. İki eşit parçanın her birisini, ilk katladığımız çizgiye paralel olacak bir şekilde geriye doğru katlayıp, kanatlar yapalım.
5 Kare şeklinde küçük bir kâğıdı katlayarak üçgen şeklinde bir istikamet dümeni yapalım. Bu dümeni de arkadan, kanatların arasına yapıştıralım.
6 Hem istikamet dümenine, hem de kanatarın arka tarafına ikişer yarık açarak, uçağımıza kanatçıklar oluşturalım. İstikamet dümenindeki kanatçığı sağa veya sola büktüğümüzde uçağımızın uçuş yönü değişecektir.
7 Kanatçıkların doğru duruşlarını belirlemek için her durumda uçurmamız gerekir. Kanatların arkasındaki kanatçıkları hem kalkıkken, hem de inikken uçurarak uçuş farklarını gözliyelim.
5- Yumurta Kuklalar Yapma Aktivitesi
- Bu aktivitede pişmemiş bir yumurtayı toplu iğne ile alt ve üst kısmından dikkatlice delelim.
- Yumurtanın içini, üst delikten üfleyerek daha geniş deldiğimiz alt delikten boşaltalım.
- Yumurtanın kuruması için bir gün bekleyelim.
- Yumurtanın yüzeyini sulu boya veya keçeli kalemlerle boyayalım.
- Bir başlık yapabilir, kulak ve burun olarak yumurtamıza, makarna veya başka şeyler yapıştırabiliriz.
6- Mıknatıs Olta Yapma Aktivitesi (El, Kol Kordinasyonu ve Takip Becerisi)
- Bir sopaya yarım metrelik bir ip, ipin ucuna da bir mıknatıs bağlıyalım.
- Folyo veya renkli iplikleri mıknatıs oltamıza sararak yem görüntüsü verelim.
- Karton üzerine yaptığımız veya gazetelerde gördüğümüz balık resimlerini keselim.
- Kestiğimiz balık resimlerini ataçlarla veya toplu iğnelerle tutturalım.
- Sıra geldi balıkların yakalanmasına. Yerlere gelişigüzel serptiğimiz balıkları oltamızla yakalayabilir, bunu yarışma şeklinde yaparak kimin daha çok balık yakalayabildiğini tesbit edebiliriz.
- Mıknatıs heykeller yapabilmek için, çubuk mıknatısın bir tarafına metal ataçları sürerek mıknatıslanmalarını sağlayalım. Uç uca, dik ya da yatay dizebileceğimiz ataçlarla istediğimiz şekli oluşturabiliriz.
7- Kağıttan Kayık Yapma Etkinliği (Origami Sanatı)
1 Kare şeklinde bir kâğıdı ortadan (köşelerden değil) ikiye katlayalım. Sonra bir kere daha katlayalım.
2 Dört kat yaptığımız kağıdımızın en üstteki katını köşesinden dışa doğru açıp, karşı köşenin üstüne bindirip tekrar katlayalım.
3 Kâğıdın geriye kalan üç katını da diğer tarafına doğru, köşeler birbirinin üstüne binecek şekilde katlayalım.
4 İki elimizle tuttuğumuz kâğıdı, sağ elimizin baş parmağını içine sokarak genişletelim.
5 Sonra da, oluşan iki uç noktayı ve kâğıdın açılan karnını birleştirip katlayalım. Kare şeklini alan kâğıdımızın kenarlarına ellerimizi bastırıp kat yerlerinin iyice oluşmasını sağlayalım.
6 Kâğıdın cepli olan, yani çukur tarafındaki köşe değil de karşı köşesini, köşe yukarı bakacak şekilde iki elimizin baş ve işaret parmakları arasına alalım.
7 Köşeleri iki yandan yumuşak bir şekilde yanlara doğru açarsak kayığımızın oluştuğunu görürüz. Kayığı sağlamlaştırdıktan sonra artık yüzdürebiliriz.
8- Kürdandan Ev Nasıl Yapılır?
1 Bir kalemin kafasından daha küçük parçalara ayırdığımız oyun hamurlarını, iki avucumuzun arasında küçük toplar haline getirelim.
2 Kürdanları birbirine tutturmak için kullanacağımız oyun hamurları, yeteri kadar olmalıdır. Yapacağımız ev, kule, gemi, tünel, hayvanat bahçesi, çit, köprü veya başka mimari düzenlemeler için, ince fakat sert elektrik kablolarından iskeletler yapmak işimizi kolaylaştıracaktır.
3 Ara birimler için ise mutlaka kürdanlardan istifade etmeliyiz. Çatı ve köprü gibi düzenlemelerde kartonlara ihtiyaç duyarız. Bir cami maketi yapmayı başarabilmeniz, bu sanatı bayağı ilerletmiş olduğunuz anlamına gelir. Çünkü bir cami mimarisinde, dörtgen, silindir, yarım küre ve üçgen gibi bütün geometrik biçimlerle karşılaşırız.
9- Kağıttan Ok Yapma Aktivitesi (Origami Sanatı)
1 Bir dosya kâğıdının uzun kenarlarını üst üste getirip, iyice katlayalım.
2 Kâğıdımızı açıp bir köşesini, ortada oluşan kat çizgisinin üzerine gelecek şekilde katlayalım.
3 Katlanmış tarafı aynı şekilde iki kez daha katlayalım.
4 Kâğıdın diğer yarısını da aynı şekilde üç kez üst üste katlayalım.
5 Kâğıdımızı ortadan ters yönde, yani geriye doğru tekrar katlayalım. Katlama yerlerinin üzerini sıvazlayarak keskinleştirelim. Bu şekilde okumuz tamamdır.
6 Sağ elimizle oku alttan tutup, kanatlarını da hafifçe yukarı doğru kaldırıp fırlatırsak hedefine ulaşır.
10- Kağıttan Ağaç Yapma Etkinliği (Origami Sanatı)
1 Bir dosya kâğıdını, kısa kenarlarından bir kaleme sararak rulo yapalım.
2 Kalemi çıkardıktan sonra, ince uçlu bir makasla, sargımızı bir ucundan kesmeye başlayalım. Kesme işlemini ağacımıza alttan bir gövde payı bırakarak dört defa tekrarlayalım.
3 Sargımızın içteki püsküllerini tutup döndürerek yavaşça dışarıya doğru çekelim. Bu durumda püsküller hem döner hem de uzar. Böylece ağacımız büyümüş olur. Ağacın kökünü de tutup bükersek kağıtlar açılmaz.
4 Farklı ağaçlar yapmak için farklı teknikler kullanmamız gerekir. Bu teknikleri “deneme yanılma” yoluyla kendiniz bulabilirsiniz.
11- Kağıttan Su Bardağı Nasıl Yapılır? (Montessori Eğitimi)
- Kare şeklinde büyük bir kâğıdı, köşelerini üst üste getirerek üçgen şeklinde katlayalım.
- Kat yeri altta kalacak şekilde elimize aldığımız kâğıdın, kısa kenarlardan birinin tam ortasını işaretleyelim.
- Karşısındaki köşeyi, (Kâğıdın altındaki uzun kenarın köşesi) bu noktanın biraz yukarısına koyup katlayalım. Bu katlamayı doğru yapamazsak, biraz sonraki katlama tam çakışmaz.
- Üsteki iki kattan bize doğru olanı, biraz önce katlayıp da oluşturduğumuz üçgenin cebine sokalım.
- Şimdi kâğıdımızın arkasını çevirelim. Kâğıdın ok şeklindeki sivri ucunu, tam karşısında bulunan üç köşeden, ortada olanın üstüne koyup katlayalım.
- Biraz önce katlayıp da bir üçgenin cebine koyduğumuz kağıdın karşısında kalan bölümünü de, şimdi oluşan cebe sokalım.
12- Kağıttan Tavşan Yapma Aktivitesi (montessori etkinlikleri-el becerisi)
- Bu montessori etkinliklerimizde ise; kare seklinde bir kağıdın köşelerini karşılıklı olarak birleştirip katlayalım.
- Sonra uzun kenarın iki ucunu birleştirip tekrar katlayalım.
- Oluşan üçgenin uzun kenarının köşeye daha yakın olan tarafından karşı köşeye doğru makasla keselim.
- Katlardan birini bir tarafa, diğerini de diğer tarafa katlayınca tavşanımız tamamlanmış olacaktır.
- Unuttuğumuz bir şey kaldı, o da tavşanımızın gözleri. Sol elimizi ayaklarından, sağ elimizi de kuyruğundan tutup ileri geri doğru hareket ettirirsek, tavşanımız kulaklarını oynatır. İşte karşınızda tatlı bir tavşan.
13- Köpük Makinesi Nasıl Yapılır?
- Bir elektrik kablosunun ucunu halka biçiminde kıvıralım.
- Bir bardak suya veya bir leğene birkaç kasık sıvı deterjan döküp karıştıralım.
- Halkayı bardakdaki karışıma sokup çıkartınca, içinde ince bir köpük tabakasının oluştuğunu görürüz.
- Bu köpüğe çok hafifçe üflersek uçan baloncukları oluşturabiliriz.
- Kalemimizin iki ucuna 50’şer cm. uzunluğunda iki ip, iplerin ucuna do taş veya para gibi birer ağırlık bağlayıp, köpük leğenimizin içine daldıralım.
- Kalemimizi köpüğün içinde döndürerek yavaşça yukarı kaldırınca, köpükten bir duvarımız olacaktır.
- Baloncuklar ve köpükten duvarımız üzerindeki gökkuşağı renklerine dikkat edelim.
14- Rüzgar Gülü Nasıl Yapılır? (montessori eğitimi)
Malzemeler: Toplu iğne, kağıt, makas, tahta çıta veya kalem.
- El becerisi için yapacağımız montessori etkinliğimizde, kare şeklinde bir kağıt hazırlayalım.
- Cetvel yardımıyla, kağıdın köşelerini çizip birbirleriyle birleştirelim.
- Ortada oluşan noktanın bir santimetre uzağından itibaren, çizgiyi makasla keselim. Böylece kağıdın her köşesini iki parçaya ayırmış olacağız.
- Her köşedeki iki parçadan birisinin ucunu ortadaki noktanın üzerine koyalım.
- Toplu iğnemizi kağıda geçirip, kalem, silgi veya ağaç çubuğun üzerine taktığımızda rüzgâr gülümüz tamamlanmış olacaktır.
15- Kağıttan Yıldız Nasıl Yapılır? (Origami Sanatı)
1 İlk önce 21 x 28 cm. veya 11.5 x 14 cm ebatlarında bir dosya kâğıdını, kısa kenarları üst üste gelecek şekilde katlayalım.
2 Katlama çizgisinin belirlediği sırt çizgisinin bir ucunu diğer dar kenarın tam ortasına gelecek şekilde katlayalım, üstte kalan üçgen bölümü de bunun üstüne.
3 Oluşan oku tam ortasından boylamasına tekrar katlayalım.
4 Uç kısmı 1 cm. geriden hafif yatay bir şekilde kesersek, kâğıdı açınca yıldızla karşılaşırız.
5 Kâğıt kesme işi yıldız yapmakla sınırlı değil elbette. Müsvedde kâğıtlarınız varsa veya biraz elişi kâğıdına kıyarsanız, sınırsız sayıda desen ve biçimler elde edebilirsiniz.
6 Kâğıdı ikiyi, üçe, dörde, farklı şekillerde katlayıp, küçük bir makasıyla denemeye başlarsanız, sonuç sizi de şaşırtacaktır.
16- Kağıttan Şapka-Başlık Nasıl Yapılır? (Origami)
1 Bir dosya kâğıdını, kısa kenarları üst üste gelecek şekilde iki kere katlayalım.
2 Katlama çizgisinin iyice belirlenmesi için elimizle bastırdıktan sonra, ikinci katlamayı açalım.
3 Katlama çizgisinin belirlediği sırtın köşelerini ayrı ayrı tutup, oluşan kat çizgisinin üzerine getirerek katlayalım.
4 Başlığımızın üst kısmı tamam, şimdi de başlığın alt kısmında kalan iki ayrı şeridi yukarı doğru, yani dışa doğru katlayalım.
5 Şimdi başlığın altını üstüne çevirelim. Biraz önce katladığımız şeritlerin kenarlara çıkan üçgen kulaklarını da içe doğru, başlığımızı saracak şekilde katlayalım. Başlığımız tamamdır, ancak giyinmek için daha büyük bir kâğıtla çalışmamız gerektiğini unutmayalım.
17- Kağıttan Patlangaç Yapma Etkinliği (Origami Sanatı)
1 Kare seklinde büyük bir kâğıdı, köseler üst üste gelecek şekilde iki kez katlayalım.
2 Üst üste binen köselerden çok az bir parçayı, parmaklarımızla kopartalım. Katlama yerlerini iyice keskinleştirdikten sonra kâğıdımızı açıp, ters yönünü çevirelim.
3 Gördüğümüz dört katlama çizgisinden üçünün sırtı üste, bir tanesinin ki de alta doğrudur. Kâğıdımızı bu kez de ortadan ikiye katlayalım.
4 Katlama çizgisini keskinleştirdikten sonra açıp, diğer ortasından da tekrar katlayalım. Açtığımız kâğıdımızda sekiz adet katlama çizgisi göreceğiz. Bunlardan beş tanesi içe, üç tanesi de dışa doğru sırt vermiştir.
5 Yırtılmış olan köseleri yukarı doğru kaldırıp birleştirelim. Birbirinin üzerine binen köseleri kapattığımız zaman, içerisi kat kat olan bir kare elde etmiş oluruz.
6 Bu kareyi de tam ortasından ikiye katlarsak patlangacımız tamamlanmış olur. Sağ elimizin bas ve işaret parmağı ile tuttuğumuz patlangacı yukarı doğru kaldırıp, hızla aşağıya doğru indirirsek patlar.
18- Kağıttan Kule Yapımı #aktivite
- Bir dosya kâğıdını, kısa kenarlarından bir kaleme sararak rulo yapalım.
- Kalemi çıkardıktan sonra ruloyu bantlayıp, orta yerinden ısırılmış gibi derinlemesine keselim. Bu kesik, ruloyu iki parçaya ayırmadan, çok az bir pay bırakılarak yapılmalı.
- Kesik tarafı üste getirdikten sonra, rulonun uçlarından tutup aşağıya doğru bükelim. Eğer bükmekte zorluk çekiyorsak biraz daha fazla keselim.
- İki büklüm yaptığımız rulonun iki deliğine baş ve işaret parmaklarımızı sokup çekebildiğimiz kadar çekelim. Kâğıt kulemiz tamamdır.
19- Kitap Ayracı Nasıl Yapılır? Hadi Yapalım
- Kitap okurken, kaldığımız yere işaret olarak koyabileceğimiz kitap ayıraçları yapmaya ne dersiniz? Kitaplarımızın canının yanmasını da önlemiş oluruz böylece değil mi? Öyleyse cetvelimizi ve makasımızı alıp; okuduğumuz kitaplardan 2 cm daha uzun olacak şekilde, 2 veya 3 cm genişliğinde renkli kartonlar keselim.
- Kestiğimiz karton parçalarını resimleyebilir veya koyacağımız kitabın ismini yazabiliriz, içine böyle bir ayıraç koyacağımız her kitap, buna çok sevinecektir.
20- Kapı Kolu Not Kartı Nasıl Yapılır? Okul Öncesi Aktiviteler
- Renkli kartonu 1/4 oranında keselim.
- Oluşan dikdörtgenin dar kenarından kapımızın kolunu sığdırabileceğimiz büyüklükte yuvarlak bir delik açalım.
- Kartonumuzun geri kalan kısmına ise kapımızın kapalı olma sebebini, renkli kalemler kullanarak ve biraz da esprili bir dille yazalım. Artistik yazı örneklerinin daha etkili olacağını belirtelim.
- Bir kaç örnek verelim isterseniz; Dikkat! Vahşi Hayvan! Felaket Alanı! Dahi îş Başında! Yalnız Bizim Takımı Tutanlar Girebilir!.. Evet, Gerçekten Ödevimi Yapıyorum..
21- Kukla Yapımı – Evde, Okulda (Okul Öncesi Aktivite)
- Karton bir kutunun bir yüzüne on santimetre karelik bir pencere açalım.
- Kutunun, pencere açtığımız yüzeyini bir sahne görüntüsü vererek boyayabiliriz.
- Eski eldivenlerden kestiğimiz parmaklar, ceviz ve fıstık kabukları, yara bantları, veya dikiş yüksükleri ile parmak kuklalar oluşturup boyayalım.
- Bunları parmaklarımıza takarak kutunun alt kapağından pencere önüne getirelim.
- Kuklalarımızı oynatarak izleyenlerin hoşça vakit geçirmesini sağlayabiliriz. Eski ve atılacak durumdaki çoraplarımızın alt kısınlarına, iplik, keçe ve pamuk gibi malzemelerden yüzler yapıştıralım veya dikelim.
- Elimizi çorabın içine sokarak kuklamızı parmaklarımızla konuşturabiliriz.
- Birkaç sandalyenin üzerini bir çarşaf ya da battaniye ile örterek bir sahne oluşturalım. Sahne arkasına geçip, ellerimizi yukarı kaldırırsak konuşan kuklamız çok daha gerçekçi ve etkileyici olacaktır.
22- Çiçek ve Yaprak Kurutma Aktivitesi #Anaokulu
Bir ilkbahar günü, kırlara yapacağımız bir gezide, kim bilir ne kadar çok çiçekle karşılaşırız. Menekşeler, papatyalar, düğün çiçekleri ve daha neler neler… Sahi siz, çiçeklerin ve yaprakların tazesinden taç ve bilezikler yapmayı denediniz mi hiç?
- Toplayacağımız kır çiçeklerini eve getirip kurutma kağıtlarının arasına koyalım.
- Üzerlerine de kitaplar koyalım, çiçekler kuruyana kadar da kaldırmayalım.
- Kuruttuğumuz çiçekleri kutlama kartlarında, tablolarda veya başka değişik süslemelerde kullanabiliriz. Hatta kurumuş çiçek kolleksiyonu yapıp sergileyebiliriz. Bir yaz gününün yeşil yaprakları mı olur, yoksa sonbaharın erguvan yapraklarını mı bilemeyiz. Bildiğimiz şey, her insanın, hayatında böyle bir macerayı mutlaka yaşaması gerektiğidir.
- Toplayacağımız yapraklan, gazetelerin veya mumlu kağıtların arasına dizip üzerlerine de kitaplar koyarsak bir hafta içinde kuruduklarını görürüz.
23- Kristal Yumurta Nasıl Yapılır?
- Sonucunu 7-8 yıl sonra göreceğiniz bir deney yapabilir misiniz? Hani bilirsiniz, tavukların bir yumurtlama dönemi vardır. Dönem sonunda yumurtladıkları en son yumurta ise, bıldırcın yumurtası kadar küçüktür.
- İşte bu yumurtayı, hava alabileceği bir yere koyup da 7-8 yıl bekleyebilirsek, kabuğunu kırdığımızda cam gibi kristalleşmiş bir içle karşılaşırız. Doğrusu, karşılaşacağınız şey için denemeye değer…
24- Kağıt Şeritler Yapma Aktivitesi (Kağıt Etkinliği)
- Bir dondurma çubuğu, açılmamış bir kurşun kalem, ya da bir tahta kaşığın ucuna, renkli grafon kâğıtlarından kestiğimiz bir buçuk metre boyundaki şeritleri bağlıyalım.
- Bu rengarenk şeritleri, geniş daireler çizerek döndürmenin keyfi de bir başkadır doğrusu.
Eveeet saygıdeğer ziyaretçimiz umarız yukarıda listelediğim aktivite, oyun, origami, etkinlik ve eğlenceli montessori eğitimine ve sosyal etkinlikler yönetmeliğine uygun eğlencelikleri beğenmişsinizdir. Çocuklarımız için bir çok çocuk şarkısının olduğu sayfamızı görmek için lütfen BURAYA TIKLAYIN