İster çocuğunuzun burnu kanasın ister yetişkin birinin. Burun kanamasında yapılacak ilk yardım nedir? Burun kanaması nasıl durdurulur veya yapılması gerekenler nedir? Bu faydalı yazımızda sizlere burun kanamasıyla karşılaştığınızda hangi adımları yerine getirmeniz gerektiğini izah etmeye çalışacağız. Bu yazımızda burun kanaması nedenleri, burun kanaması neden olur, hamilelikte burun kanaması, burun kanaması nasıl durdurulur nasıl durur?, burun kanaması baş ağrısı, çocuklarda burun kanaması nedenleri, bebeklerde burun kanaması ve burun kanaması nedir? Nasıl geçer? gibi soruların yanıtını vermeye çalışacağız.
Burun Kanaması Nedenleri
Burnun iç cidarındaki damarlarda bir çatlama olduğunda burun kanaması oluşur. Bu kanama çocuğunuz basit bir soğuk algınlığı veya saman nezlesi geçirirken, şiddetli bir sümkürme veya hapşırmadan, burnu çarpmaktan, burun karıştırmaktan ya da burundaki yabancı bir cisimden kaynaklanabilir. Son ihtimalde kanın yanı sıra kötü kokulu bir akıntı da olacaktır. Burun kanamasından kan kaybı korkutucu görüntüsüne karşın genelde çok önemli değildir.
Çocuk ve Bebeklerde Burun Kanaması Nedenleri
Burun kanaması çoğunlukla önemli değildir. Ancak, çocuklarda veya bebeklerde iş biraz daha dikkat istiyor. Eğer çocuğunuz sık sık zor durdurulabilen burun kanamaları geçiriyorsa veya burun kanaması başa vurulan bir darbe sonucu ise, tıbbi önlemler gerekebilir.
Burun Kanamasında Doktora Gidilmeli Mi?
Yukarıda sizlere burun kanaması neden olur, nedenlerini tek tek sıralayarak izah etmeye çalıştık. Büyüklerde, bebeklerde ve çocuklarda burun kanamasında ilk yapılacakları ilk yardım ilk müdahale durumunda yapılacakları sıraladık. Şimdi ise bir burun kanaması sırasında hangi hallerde doktora başvurmak gerektiğini belirtelim.
- Kanama 30 dakika geçmesine rağmen kesilmez ve çocukta baş dönmesi ve sararma olursa, derhal doktora başvurun.
- Burnu kanayan yetişkin, bebek veya çocuğunuzun burnunda yabancı bir madde olmasından şüpheleniyorsanız veya kanamalar sık ise, olabildiğince kısa sürede doktora başvurun.
Hamilelikte Burun Kanaması
Hamilelikte burun kanaması sizi panikletmesin. Hamilelik dönemi içerisinde burun kanaması yaşayan bir anne adayının, ne kendileri için ne de yavruları için sorun teşkil edecek bir durum olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabi ki kanamanın saatler sürmemesi kaydıyla. Saatler ve günler süren bir burun kanaması eğer durdurulamıyorsa acil bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Hamilelerdeki burun kanamaları çok yoğun olmadıkları sürece normal olarak karşılanana kanamalardır. Çünkü genelde burun kanamalarındaki akan kan miktarı az olur.
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur Nasıl Durur?
Burun deliklerine bir şey tıkayarak kanamayı durdurmaya çalışın. Burnu kanayan yetişkin, bebek veya çocuğunuzun başı lavabo veya bir tas üzerine eğilmiş şekilde oturtun. Burnunu burun kemiğinin bittiği noktada iki parmağınız arasında sıkın. On dakika ya da kanama duruncaya kadar uygulamayı sürdürün. Burun kanamasında çocuğunuz başını arkaya eğmesin. Kan burnun arkasından mideye akacak ve rahatsızlık ve kusma yaratacaktır.
Burun Kanaması Nedir? Nasıl Geçer? İlk Yardım
• Çocuğunuz başına bir darbe yemişse, doktor kafatasında bir çatlama olup olmadığını kontrol etmek için röntgen çekilmesini isteyebilir.
• Burun kanaması durmamışsa, burnuna gazlı bez yerleştirerek kanamayı durdurmaya çalışacaktır. Bu işlem bölgesel uyuşturma altında yapılabilir. Gazlı bez birkaç saat sonra burundan alınabilir.
• Çocuğunuzun burnunda yabancı bir madde varsa, doktor bu cismi bölgesel uyuşturma uygulayarak çıkaracaktır.
• Burun kanamaları sık ise, doktor çocuğunuzu bir kulak-burun-boğaz uzmanı göstermenizi isteyecektir. Tekrarlayan burun kanamaları kılcal damarlardan kaynaklanıyorsa, doktor o noktayı yakarak körletir. Bu genel uyuşturma uygulanarak yapılır.
Burun Kanamasında Ne Yapılmalı?
Burun kanaması ardından kanamanın yeniden başlamaması için, yetişkin, bebek veya çocuğunuzun sümkürmesini en az üç saat önleyin.