Bebeklerde kabızlık konusu ciddi takip ve ilgi isteyen bir konudur. Bebeğinizin kabız olduğundan mı endişeleniyorsunuz? Yeni doğan bebeklerde ve doğumdan 6 aylığa kadar, 6 aylık ve 1 yaşındaki bebeklerin kabızlığı nasıl geçer? Bebek ve çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir kabız olan bebeklerde yapılması gerekenler ve yenilecek yenmeyecek yemeklere kadar her türlü detayı sizler için aşağıda maddeler halinde tek tek sıraladık.
- Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
- Bebeklerde Kabızlık Sorunu ve Tedavisi
- Kabızlık Nasıl Giderilir?
- Bebek Ve Kabızlık Tedavisi
- 0-6 Aylık Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık İçin Ne Yapılır?
- Yeni Doğan Bebek Kabızlıkta Bunlara Dikkat!!!
- 6-12 Ay Ve Sonrası Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
- 6 Ay ve Üzeri Bebek Kabızlıkta Yapılması Gerekenler
- 6 Ay ve Üzeri Bebek Kabızlıkta Bunları Yapmayın!!!
- Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık
- Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
- Bebek ve Çocuklarda Kabızlık Tedavisi
- Bebeklerde Kabızlık İçin Püf Noktalar
- 1 Yaş ve Sonrası Bebeklerde Kabızlık
- 1 Yaş ve Üzeri Bebeklerde Kabızlıkta Neler Yapılacaklar
- 1 Yaş ve Üzeri Bebekte Kabızlıkta Bunlara Dikkat!!!
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
- Kakanın daha kolay bağırsaktan geçmesi için çocuğunuzu gevşetecek ılık bir banyo yaptırmayı deneyin. Ayrıca banyo oyunları ağrısını ve rahatsızlığını unutmasına da yardımcı olabilir.
- Karnına saat yönünde nazikçe masaj yapmak çoğunlukla faydalı olabilir.
- Bebeğinizi sırtüstü yatırarak bacaklarını pedal çeviriyormuş gibi hareket ettirin. Bu hareket bağırsaklara nazikçe baskı yapılmasını sağlar ve bağırsak hareketlerini teşvik eder.
- Eğer çocuğunuzun kakası kuru ve sertse ve aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa sağlık görevlinize veya doktorunuza başvurun: Ateş, kusma, kanlı kaka.
Bebeklerde Kabızlık Sorunu ve Tedavisi
Miniğinizin neden ağladığını veya huzursuz olduğunu anlayabilmek zordur ve bunun sebebi çoğunlukla karınla ilgili sorunlardır. Emziren bir bebek nadiren kabız olur zira anne sütü mamadan daha kolayca sindirilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde ishal ve kabızlık sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun sebebi biz anne babalın tam olarak bebeğin beslenme alışkanlıklarını bir sisteme oturtamadığımızdan veya bebeklerimizin metabolizmalarının henüz rayına oturmadığındandır.
Kabızlık Nasıl Giderilir?
- Mide kaslarını gevşetmek için nazik bir karın masajı. Bebeğinizin göbek deliğinden başlayın ve saat yönünde dışa doğru daireler çizerek devam edin.
- Kakasını daha kolay yapabilmesi için bebeğinizi gevşetecek ılık bir banyo yaptırın.
Bebek Ve Kabızlık Tedavisi
Bebeğimin kabız olduğunu nasıl anlayabilirim? Kabızlık bebeğin kakasını yaparken yüzünün kızarmasından ve şiddetle ıkınmasından öte bir şeydir. Belirtiler arasında aşağıdakiler olabilir.
- Bir haftada üçten az bağırsak hareketi.
- Bebeğinizin çıkarmakta zorlandığı kuru, sert, topağa benzer kaka parçaları.
- Kaka yapmadan önce ağlama ve huzursuzluk, asabiyet veya ağrı.
- Karın ağrısı.
- Kötü kokulu gaz ve kaka, iştah kaybı.
- Sert kakaların geçişi esnasında ciltte meydana gelen ince çatlaklardan dolayı kanlı kaka.
0-6 Aylık Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık İçin Ne Yapılır?
Biberonla beslenen bir bebeğin birkaç gün boyunca kaka yapmamasının oldukça normal olduğunu unutmayın. Eğer bebeğinizin bezleri sık sık ıslanıyorsa ve stresli değilse o zaman çok fazla endişelenmenizi gerektiren bir durum yoktur. Mamaların düzgün şekilde karıştırıldığından emin olun çok yoğun bir mama kabızlığa yol açabilir.
Yeni Doğan Bebek Kabızlıkta Bunlara Dikkat!!!
- Bebeğinizin bebek formülünü sulandırmayın. Doğru miktarda toz ve suyun karıştırıldığından emin olmalısınız. Her zaman üreticinin talimatlarına uyun.
- Mamayı ölçü kaşığına sıkıştırarak doldurmayın. Doğru miktarda toz mamanın suya eklendiğinden emin olmak için ölçü kaşığının üstündeki fazla tozu alın.
6-12 Ay Ve Sonrası Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
6 ay ve daha büyük bebeğinizin kabız olduğundan mı endişeleniyorsunuz? Bebeğinizin diyetine katı gıdalar katıldıkça kabızlık yaygın bir yan etki haline gelebilir. Bebeğinizin kabız olabileceğinin en belirgin işareti haftada iki kereden daha az kaka yapması ve/veya kakasının genellikle küçük taneli ve sert olmasıdır.
6 Ay ve Üzeri Bebek Kabızlıkta Yapılması Gerekenler
6 ay ve üzeri yaştaki bebeklerde aşağıdaki talimatlara uymanızı ve doktorların uyarılarına riayet edilmesini öneriyoruz.
- Bebeğinizin günde en az 4-6 kez olmak üzere, bol bol su ve sıvı aldığından emin olun.
- Tüm devam sütlerinin düzgün şekilde karıştırıldığından emin olun. Çok yoğun bir mama kabızlığa yol açabilir.
- Bebeğinize yulaf lapası, kepek ekmeği, meyve ve sebze püreleri gibi lif oranı daha yüksek olan (ancak çok yüksek olmayan) gıdalar verin.
- Bebeğinizin kabızlığa neden olabilen bir ilaç alıp almadığını kontrol edin. Her zaman ilacın prospektüsünü okuyun veya eczacınıza danışın.
Mamamı ne sulu ne de susuz yapın. Tam kıvamında söylendiği gibi yapın da kabız olmayayım.
6 Ay ve Üzeri Bebek Kabızlıkta Bunları Yapmayın!!!
- Bebeğinizin devam formülünü sulandırmayın, doğru miktarda toz ve suyun karıştırıldığından emin olmalısınız. Her zaman üreticinin talimatlarına uyun.
- Mamasının markası gibi bebeğinizin beslenme rutinini hemen değiştirmeyin, bunun yerine rutinini değiştirmeden önce sebebi anlamaya çalışın.
- Devam sütünü ölçü kaşığına sıkıştırarak doldurmayın ve karıştırmadan önce ölçü kaşığının üstündeki fazlalığı alın (mama hazırlama talimatına bakın).
- Çok fazla endişelenmeyin bu bebeğinizin diyetinde bir değişiklik dönemidir.
Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık
Yeni doğan bebeklerde en çok yapılan kabızlık egzersizi aşağıdaki gibidir. Bebeğinizi sırtüstü yatırarak bacaklarını pedal çevirir gibi yaparak daireler çizin. Bu hareket bağırsakları harekete geçirecek ve kakasının rahat çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca işaret ve ortanca parmağınızı birleştirip bebeğinizin göbek kısmında bebeğin sağından sol tarafını ters U harfi şeklinde masaj yapın defalarca. Bu yöntem de bebeğinizin bağırsaklarını harekete geçirip rahat kaka yapmasını sağlayacaktır.
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
- Kakasını daha kolay yapabilmesi için bebeğinizi gevşetecek ılık bir banyo yaptırın.
- Mide kaslarını gevşetmek için nazik bir karın masajı. Bebeğinizin göbek deliğinden başlayın ve saat yönünde dışa doğru daireler çizerek devam edin.
- Bebeğinizi sırtüstü yatırarak bacaklarını pedal çeviriyormuş gibi hareket ettirin. Bu hareket sert kakanın bağırsaklarından itilmesine yardımcı olur.
- Eğer doktorunuz tavsiye ederse bebeğinizin kakasını yumuşatacağından, kullanıma hazır bir mamaya geçmeyi deneyin.
Bebek ve Çocuklarda Kabızlık Tedavisi
Bebek ve çocuklarda kabızlık sorunu genelde dengesiz ve yanlış beslenmeden kaynaklanır. Hatta bebeklere mama kullandıkları dönemde hazır mamaların tam kıvamında yani üzerinde yazıldığı düzeyde yapılmadığı için kabızlık yaşarlar. Bu problemin yaşanmaması için mamanın ne az sulu ne çok sulu olması gerekli. Bebeklerde kabızlık genellikle kaka şeklinde ve karın ağrısıyla kendini gösterir.
Bebeklerde Kabızlık İçin Püf Noktalar
- Nazik bir karın masajı mide kaslarını gevşetebilir.
- Kakanın bağırsak boyunca hareket etmesine yardımcı olmak için bebeğinizin bacaklarını pedal çeviriyormuş gibi nazikçe hareket ettirin.
- Eğer bebeğiniz mamayla besleniyorsa öğünler arasında ona kaynatılmış ve soğutulmuş su verin ancak mamayı sulandırmayın.
- Eğer doktorunuz tavsiye ederse bebeğinizin kakasını yumuşatacağından, kullanıma hazır bir mamaya geçmeyi deneyin.
Kabız olduğumda, iyi bir masajın yerini hiçbir şey tutamaz.
1 Yaş ve Sonrası Bebeklerde Kabızlık
Bir yaşında veya daha büyük yeni yeni yürümeye başlamış bebeklerde kabızlık sorunu ve tedavisi. Bebeğinizin kabız olabileceğinden mi endişeleniyorsunuz? Çocuğunuz gün boyunca kaka yapmıyor ve karın ağrısından mı şikayet ediyor? Kabız olmasından şüpheleniyorsanız aşağıda verilen bilgilere uyabilirsiniz.
1 Yaş ve Üzeri Bebeklerde Kabızlıkta Neler Yapılacaklar
- Çocuğunuzun meyve ve sebzelerde, tam tahıllı ekmekte, kepekli undan yapılan makarnada, esmer pirinçte ve tam tahıllı kahvaltı gevreklerinde bulunan liflerden yediğinden emin olun.
- Çocuğunuzun normal sıvı alımını günde en az su veya sulandırılmış meyve suyundan oluşan 3-4 içecek olacak şekilde arttırın.
- Çocuğunuzun hareketli olmasını sağlayın çünkü hareket sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik eder.
1 Yaş ve Üzeri Bebekte Kabızlıkta Bunlara Dikkat!!!
- Bebekler büyüdükçe daha nadir kaka yaptıklarını ve kakalarının büyüyerek katılaştığını unutmayın. Yani her zaman kabız olmayabilirler.
- Bir doktor tarafından önerilmedikçe reçetesiz satılan kabızlık ilaçlarını kullanmayın.
- Çocuğunuzun sütünü (çocuk sütü veya inek sütü) değiştirmeyin.