Vücudun normal ısı ortalaması 36-37’dir. 37’nin Özerindeki ısıya yüksek ateş denirse de ısının yükselişi ciddi bir hastalık belirtisi olmayabilir. Ateş kendi başına bir hastalık olmaktan ziyade, bir hastalık belirtisidir. Bir hastalığın dışında, çocukta ısı artması günün faaliyet seviyesini de yansıtabilir, örneğin, çekişmeli bir futbol maçından sonra çocuğun ısısı geçici olarak 38’in üstüne çıkabilir.
Çocuk ve Bebeklerde Ateş Nasıl Geçer?
Altı ayın altında bir bebekte 37’nin üstünde ateş her zaman önemlidir. Hatta direnen bir ateşse, havale ihtimali dahi mevcuttur.
Bebeklerde ve Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür?
1— Çocuğunuzun ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız, önce ateşini ölçün. Yirmi dakika sonra değişip değişmediğini anlamak için tekrar ölçmelisiniz. Her defasında ısıyı bir yere not edin.
2— Çocuğunuzu yatırın ve oda serinse bile giysilerin çoğunu çıkartın. Ateşi olan bir çocuğun ancak ince bir çarşafla örtünmeye ihtiyacı vardır.
3— 40° ateşi olan çocuğunuzun bütün vücudunu ılık su ile ıslatılmış süngerle silerek ateşi düşürebilirsiniz. Ancak her beş dakikada bir ateşi ölçün ve 38°’ye düştüğü zaman uygulamayı durdurun. Hiçbir zaman bu iş için soğuk su kullanmayın. Soğuk kan damarlarını büzüştüreceği için ısıyı düşürmek yerine yükseltecektir.
4— Yukarıdaki uygulamalar bir netice vermezse, parasetamollü şurup verin.
ÖNEMLİ UYARI!: Suçiçeği veya grip belirtileri gösteren bir çocuğa hiçbir zaman aspirin vermeyin. Reye sendromuna neden olabilirsiniz.
Bebek, Çocuk ve Yetişkinlerde Yüksek Ateşte Ne Yapılmalı?
Evet arkadaşlar, yukarıda bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde yüksek ateşte acil yapılması gerekenleri sıraladık. Yüksek ateşi düşürmenin yollarını öğrendikten sonra hangi durumda doktora gitmeliyiz ve yaklaşımımız nasıl olmalı onu öğrenelim.
- Çocuğunuz altı ayın altında ise derhal doktora başvurun.
- Çocuğunuz havale geçiriyorsa, daha evvelden havale geçirmişse veya ailenizde havale olağansa doktora başvurun.
- Ateş 24 saatten fazla devam ederse veya bazı belirtilerden şüphelendiyseniz doktora başvurun.
Yüksek Ateşli Olan Birine Doktor Ne Yapar?
Yukarıda yüksek ateş nasıl düşer veya geçer konularını öğrendik şimdi ise düşmeyen ateşle doktora gidersek doktorun hangi yöntemlerle müdahale edebileceğine değinelim.
- Tedavi süresi ateşin esas nedenine göre değişecektir.
- Eğer ateşe sebebiyet veren bakteriyel iltihaplanmaysa antibiyotik salık verilecektir.
- Hastalığın nedeni suçiçeği veya soğuk algınlığı gibi hastalıksa muhtemelen bir ilaç verilmeyecek, ancak çocuğun rahatlaması için tavsiyelerde bulunulacaktır.
Bebeklerde, Yetişkinlerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
Yetişkinlerde, bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateşin nasıl düşürülmesi gerektiğini ve ilk müdahalenin nasıl yapılacağından bahsettik. Eğer hastaneye gitse de gitmese de ateşi olan kişiye sizin nasıl yardım edeceğinizi veya evde ne şekilde hareket edeceğinize dair birkaç önemli nokta belirtelim.
- Çocuğunuzun ya da yetişkin hastanızın yatak çarşaflarını sık sık değiştirin ve sadece bir çarşafla üstünü örtün.
- Bebek veya çocuğunuzun yatak çarşaflarını sık sık değiştirin ve sadece bir çarşafla üstünü örtün.
- Yüksek ateşi olan kişinin alnına soğuk bir kompres veya nemli bir ev havlusu yerleştirin.
- Ateşini ölçmek için çocuğunuzu uyandırmayın. Uykusu çok daha önemlidir.