Renk seçimi tüm insanlar için farklı tercihlerle bulunulan bir durumdur. Renklerin psikolojik etkisinden tutun, tedavi edici etkisi dahi vardır. Renkler karakteri dahi belli ederken bir yandan insan davranışlarını da etkilemektedir. Söz konusu çocuklarımız olduğunda iş daha da ciddiye biniyor. Çocuklarımızın odası, giysileri, oyuncakları ve daha birçok şeyini seçerken renklerin ne kadar önemli olduğunu fark ederiz. Eğer bu bilinçte eğilsek de renk seçiminin bu yazımızda ne kadar hayati öneme sahip olduğunu istatistiki olarak öğreneceğiz.
Renkler, doğada ve çevremizde bulunuş durumlarına göre farklı uyumlar yaparlar. Sıcak renkler dinamik fakat yorucu, soğuk renkler ise statik fakat dinlendiricidirler. Kırmızı, yakınlık, mesafe, boyut, heyecan ve canlılık, bunun yanında da huzursuzluk ve vahşet etkisi verir. Kırmızının beyaz üzerine etkisi coşkulu ve duyguludur. Sarı, neşe verir; yeşil, umut, canlılık, dinlendiricilik ve telkin sağlar. Mavi ise sükût, soyluluk ve dürüstlüğü anlatır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar için kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renkler yeterli olup çocuğun psikolojisine göre oyuncakta bu renkler yer almalıdır.
Renklerin çocuklar üzerindeki etkisi
Ancak gelişen teknoloji ve küreselleşme, çocukların renk tercihlerini etkilemekte ve değişikliklere sebep olmaktadır. Her rengin insan üzerinde etkisinin farklı olduğu düşünüldüğünde, çocuklar için de aynı durumun söz konusu olacağı hatırlanmalı ve renkler, çocuğun yaşına ve tercihlerine göre belirlenmelidir. Oyun dönemi çocuklarının renk tercihlerinin belirlenmesi için, 4 – 6 yaşlarındaki çocuklar üzerinde bir anket uygulaması yapılmıştır. Bu anket, anaokulunda eğitim almakta olan 50 kız, 50 erkek olmak üzere toplam 100 çocuğa uygulanmıştır.
Kız ve Erkek Çocuklar Hangi Rengi Sever/Seçer?
Anketteki renk seçenekleri; kırmızı, sarı, turuncu, mavi, mor, yeşil, pembe ve siyah olarak alınmıştır. Çocuklar bireysel olarak bir odaya alınarak gösterilen çeşitli renklerden tercihlerini yapmaları istenmiştir. Çocukların odaya teker teker alınması ile tercihlerinde birbirlerinden etkilenmemeleri sağlanmıştır. Araştırmanın veri toplama aşaması tamamlandıktan sonra elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktarılmış ve sonuçların değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır.
Grafik Olarak Renk Tercihleri ve Eğilimleri
Elde edilen sonuçlara göre renk tercihlerinin dağılımları Çizelge olarak Tablo 1’de grafik olarak da Şekil 1’de verilmiştir. Yaş ve cinsiyete göre çocukların renk tercihleri ise Tablo 2 ve Şekil 2’de verilmiştir.
Tablo 1. Cinsiyete göre çocukların renk tercihleri
Şekil 1. 4 – 6 yaş çocuklarda renk tercihleri dağılımı
Tablo 2. Yaşa göre çocukların renk tercihleri
Şekil 2. Yaş ve cinsiyete göre çocukların renk tercihleri dağılımı
Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? | Oyuncak Güvenliği