Evde yapılabilecek okul öncesi deneyler arasından ilginç bir deney yapacağız; Gökkuşağı yapmak. Üstelik 5 farkı yöntemle gökkuşağı yapmayı öğreteceğiz. Klasik fen, fizik ve kimya deneyleri yerine eğlenceli ve basit bir deney olan gökkuşağı oluşturma deneyi bakın nasıl yapılıyor.
Gökkuşağı yapma deneyi için gerekenler:
- 1 adet suyu havaya püskürtmek için bir araç (hortum gibi)
- 5/10 litre su
- Su bardağı
- Ayna
Deney nasıl yapılır:
1- Özellikle akşam üzeri hortumu alıp bahçeye çıkalım. Sırtımız güneşe dönük olduğu halde, havaya doğru ince bir su serpintisi oluşturalım. Serpintinin biraz sağında veya solunda küçük bir gökkuşağının oluştuğunu göreceğiz.
2- Bir bardak suyun içine bir ayna yerleştirip güneş ışınları altına koyalım. Bardağın konumunu ayarlamaya çalışarak yansıyacak gökkuşağı renklerini duvarda veya tavanda görmeye çalışalım.
3- Bardağa su doldurup pencere içine yerleştirelim. Güneş ışınları bardaktan geçip, renk kuşağı şeklinde odanın içine düşecektir.
4- İçinde su bulanan bir kabın içine 30 derecelik bir açı ile ayna yerleştirelim. Güneş ışınlarını ayna üzerine düşürürsek, odamızın duvar veya tavanındaki renklere ayrılmış ışın demetini görürüz.
5- Kartondan keseceğimiz 5 cm çapındaki dairenin içini cetvel yardımıyla yedi parçaya bölüp, her parçayı ayrı bir renge boyayalım. Kurşun kalemimizin ucunu dairenin merkezine sokup, elimizin içiyle hızla döndürelim. Yedi temel renk, gözümüze sadece beyaz olarak görünür.
Gökkuşağı hakkında temel bilgiler:
Güneş ışınları yedi temel renkten oluşmuştur. Bu renkler birleşerek gözümüze beyaz görünürler. Güneş ışınları yağmur damlalarının arasından geçerek kırılır ve yedi renge ayrılır. Tek renk olarak gördüğümüz güneş ışınlarını, böylece yedi renk olarak görürüz.
Gökkuşağının tarihçesi:
Aristoteles, gökkuşağının çembersel şeklini ve maddi bir varlık olmadığını açıklayan ilk kişidir. 1267 yılında Roger Bacon gökkuşağının, yanlış bir biçimde, yalnızca ışığın yağmur damlalarından yansımasıyla oluştuğunu varsaydı. Buna karşın, 1310 yılında Freibergli Theodoric (Dietrich) gökkuşağının, ışık ışınlarının yağmur damlalarından yansıması ve kırılması sonucunda oluştuğunu doğru olarak belirledi. 1637 yılında Descartes birincil ve ikincil gökkuşaklarının Güneş’in yükseklik açısına bağlı olarak göründükleri açıları, niceliksel olarak elde etmeyi başardı ve gökkuşağının yarıçapının tam değerini hesaplayabildi.
Bir deneyimizin daha sonuna geldik diğer eğlenceli ve eğitici deneyler için lütfen BURAYA TIKLAYIN
Leave a Reply