- Deney: Geniş ağızlı bir süt şişesinin içine bir miktar kağıt parçası yakıp atalım. İyice pişmiş bir yumurtayı soyarak şişenin ağzına koyalım. Yanan kağıtlar şişenin içindeki havanın ısınıp dışarı çıkmasına sebep olacaktır. Bu sırada dışarıdaki soğuk hava şişenin içine girmeye çalışıp yumurtayı içeri doğru itecektir. Yumurtamız ya içeri düşecek, ya da şişenin ağzında sıkışıp kalacaktır.
2. Deney: Bir başka deneyle, hava basıncını daha iyi anlamaya çalışalım. Elli santimetrelik bir cetvel alarak, bir kısmı dışarıda kalacak şekilde masanın üzerine koyalım. Cetvele bir ucundan bastırınca diğer ucunun kolayca havalandığını görürüz. Şimdi bir de, cetvele üzerine bir gazete koyduktan sonra bastıralım. Kaldırmamız zorlaştı değil mi? Bu ağırlığın çoğu, gazetenin değil havanın üstten yaptığı basıncın ağırlığıdır.
Kamış ile hava basıncı deneyi
3. Deney: Şeffaf bir kamışı su içine daldıralım. Kamışı bu şekilde suyun içinden çıkarırsak, hava basıncı içindeki suyun boşalmasına sebep olacaktır.
Pipet (kamış) ile hava basıncı deneyi
Oysa kamışı, üst deliğine parmağımızı bastırdıktan sonra sudan çıkarırsak, hava basıncı sıfırlanmış olacağından içindeki su boşalmayacaktır.
4. Deney: Bir şeyin havasını boşaltırsak, dışındaki havanın basına çökertir. Bir karton kutu meyve suyu alıp kamışla içelim. Meyve suyu bittikten sonra da emmeye devam edelim. Kutudaki hava boşalınca, dıştaki havanın basına kutu yüzeylerini içe doğru itip buruşmasına sebep olur. Kutunun içine tekrar hava üflersek tekrar eski haline döner.
Üzerimizdeki hava tabakasının kalınlığı yaklaşık 100 kilometre kalınlığındadır. Suyun kamıştan akabilmesi için 100 kilometrelik hava tabakasını itmesi gerekir. Hava hafif duruyor ama 100 kilometre kalınlığında bir hava tabakasını itmek oldukça zordur. Kamışın üst kısmından gelen hava yardımcı olmadıkça, kamışın içindeki su bunu yapamaz. Parmağımızı kamışın üstünden kaldırdığımızda ise su akar.
Lastik hava basıncı hakkında bilgi:
Sıkışan havanın basına daha fazladır. Bisiklet ve diğer taşıtların lastiklerini ne kadar çok şişirirsek, basınçları içten dışa doğru o kadar artar. Öyle ki, çok ağır taşıtların tonlarca ağırlığı bile bu basınca karşı duramaz.
Bir deneyin daha sonuna geldik diğer eğlenceli ve eğitici deneyler için lütfen BURAYA TIKLAYIN
Leave a Reply